Australienguiden

TRAVEL IS THE ONLY THING YOU BUY, THAT MAKES YOU RICHER.

Fd GÄSTBOKEN

 

 

1. När är det rätt väderperiod för att resa längs östkusten?

2. Vad anses ska finnas med i ett CV? Hur långt bör ett bra CV vara?

3. Hur mycket kostade hela din resa totalt? Hur mycket pengar gjorde du av med + kostnaderna innan?

4. Vart skulle du rekommendera att börja resan någonstans? Åker i september och vill stanna ett år så ska man då börja i norra delen och åka söderut eller tvärtom?

5. Hur reser jag med medicin? Jag har astma och har förstått att jag enbart får ta med mig medicin för 3 månader? Kan jag ta ut receptbelagd medicin på plats?

6. Jag undrar om man måste ha en flygresa bokad i retur? Krävs en returbiljett? Det står även att man behöver 50 000 kr för att få komma in landet.

7. Vilken tid på året är den bästa säsongen för att arbeta på en farm? Hur bor jag på en sådan farm?

8. Stämmer det att man kan jobba på hostels i utbyte mot gratis boende? Även fast man har turistvisum? (3 månaders)

FAQ

1. När är det rätt väderperiod för att resa längs östkusten?

Det bästa med Australien är att det inte finns någon "dålig" säsong då den fantastiska kontinenten alltid någonstans har sommar, men olika delar har varierande temperatur. Under Väder & Klimat kan du se områden/städers högsäsong. Men med andra ord går det jämt att resa till Australien men vid t.ex. en östkustsresa gäller det att tajma in rätt årstider.

Jag reste från Cairns i början på februari och kom fram till Sydney i Mars. Hela resan bestod av sol och vädret var perfekt för att göra aktiviteter som Fraser Island och Whitsundays. När jag anlände i Sydney kändes det som hösten gick mot sin inledning.

Det kan vara bra att inte befinna sig under de värsta regnmånaderna i norra Australien och hösten/vintern i de södra. Mer kan som sagt läsas under väder- och klimatsidan.

[Gå längst upp]

2. Vad anses ska finnas med i ett CV? Hur långt bör ett bra CV vara?

Vad du vill ge till en arbetsgivare:

Ett CV (förklarat nedan)

Tillsammans med ett personligt brev. (Det är vad det låter som; en halv till hel sida i löpande text där du beskriver dig själv, saker du har lärt dig i livet och hur du har nytta av det i arbetslivet. En bild på dig själv kan ge en härlig personlig touch.)

I ett CV behövs först det vanliga med uppgifter om dig (namn, ålder, mobilnummer osv). Mobilnummer särskilt viktigt om du delar ut en massa CVn till företag. (Skaffa SIM-kort se här) Under "Profil" kan du kortfattat beskriva dig som person, t.ex. att du är snabblärd, initiativsrik, tar stort ansvar för arbetsuppgifter. En rubrik med "Mål" klargör vad du vill åstadkomma/uppnå med din resa och motivera på vilket sätt hur jobbet du vill söka kan få dig att utvecklas samtidigt som de kommer ha nytta av dina egensakper. Därför behöver du även skriva vad dina "Skills" är.

Det räcker med 1-2 A4 sidor, beoroende på hur många arbetserfarenheter du har.

Detta är förslag på ämnen att ha med: (på engelska förstås)

  • Namn, Date of Birth, Nationality, Australian Contact Address, Home Address, Mobile Number
  • Profile
  • Objectives
  • Education
  • Work experience
  • Skills
  • Interests
  • References

[Gå längst upp]

3. Hur mycket kostade hela din resa totalt? Hur mycket pengar gjorde du av med + kostnaderna innan?

Man får ha i åtanke att Australien är ett dyrt land att resa och leva i. Australien har ungefär samma prisnivå som här hemma i Sverige. En fråga om budget är intressant för att få en förståelse hur mycket pengar det går åt. Och självklart är svaret beroende på hur mycket du gör av med och hur du lever. En snittkostnad kan landa på 10 000 i månaden som både täcker boende, aktiviteter, transport och mat.

Innan resan blev det följande kostnader:

33 190 kr för WTC/Goxplore (flygbiljett, visum, boende + mat 5 dagar)

3979 kr för surfskola (5 dagars)

6351 kr för dykskola (7 dagars)

1500 kr för flyg till Nya Zeeland

4550 kr för Kiwi Experience (Busspass i NZ)

5000 kr för vaccin, int körkort, övrigt

Totalt: 55 000 kr

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Under resan: (inkluderat NZ)

Jag kom med 25 000 kr

Gjorde av med cirka 55 000 kr

Totalt: 80 000 kr

Snittkostnad månad: 10 000 kr

[Gå längst upp]

4.Vart skulle du rekommendera att börja resan någonstans? Åker i september och vill stanna ett år så ska man då börja i norra delen och åka söderut eller tvärtom?

Ta en titt på Väder & Klimat för att se områdens säsonger beroende på tiden på året. Generellt går att säga att södra sidan är bättre när vi har vår vinter och norra Australien när vi har sommar. Börjar du resan i september kan vara smart att starta i de norra delarna då vädret är fint och torrt och sedan lämna de norra trakterna när regnperioden tar fart och bege dig söderut.

Att ta sig ner längst östkusten kan göras allt från några veckor till tre månader. Jag skulle tippa på att 2 månader är en lagom tid att hinna med det mesta med utan att stressa sig förbi kusten. Stannar du på ett surfställe som du blir kär i finns det såklart risk att du blir kvar där ett halvår :-)

En bra idé är att läsa på om Australien i allmänhet, vilka aktiviteter, sevärdigheter, naturfenomen, djurupplevelser som du vill ta del av och få ner det på en lista. Göra en top tio och sedan pricka ut dessa på kartan. Nu vet du vart du vill åka men samtidigt borde du ha utrymme till spontana idéer som väcks under resans lopp.

[Gå längst upp]

5. Hur reser jag med medicin? Jag har astma och har förstått att jag enbart får ta med mig medicin för 3 månader? Kan jag ta ut receptbelagd medicin på plats?

Jag reste med receptbelagd medicin och jag blev rekommenderad av läkaren att ta med mig allt som jag skulle behöva. Han skrev ett intyg (på engelska) som jag skulle kunna visa upp i en eventuell tullkontroll. De vill att du har medicinen i originalförpackningen med apoteksetiketten kvar och att med intyget kunna bekräfta att medicinen är avsedd för dig. Receptfri medicin kan tas med utan intyg.

Jag föreslår att du har all medicin i ditt handbagage under flygresan ifall den stora väskan skulle försvinna och du är i stort behov av medicinen. Detta är ju såklart beroende på vilken typ av medicin man intar.

Sjukvården är väldigt modern i Australien och den andra lösningen är ju att du besöker läkare på plats. Det är bra om du har med någon förpackning av medicinen eller intyg så läkaren vet vad du behöver. Ett "medicare card" är ett smart drag att införskaffa för att få rabatt på medicin och behandlingar. Leta helt enkelt upp ett "Medicare center" (typ vårdcentral) och boka ett läkarbesök.

Hitta närmaste medicare center på denna länk: http://humanservices.findnearest.com.au/

Apotek får ju bara skriva ut 3 månader åt gången?

Högkostnadsskyddet gäller inte för att köpa hur mycket som helst. Den mängd man får köpa ska vara avsedd att räcka i upp till 90 dagar, det vill säga ungefär tre månader.

Men om man har särskilda skäl, till exempel om man ska vara utomlands en längre tid, kan man hämta ut läkemedel inom högkostnadsskyddet för längre tid än tre månader. Men då måste man kunna bevisa det, till exempel med resehandlingar.

(Källa: 1177)

[Gå längst upp]

6. Jag undrar om man måste ha en flygresa bokad i retur? Krävs en returbiljett? Det står även att man behöver 50 000 kr för att få komma in landet.

Taget från Anders Liljeqvist (swedesinaustralia)

De vill undvika att folk åker till Australien utan att kunna åka tillbaka hem p.g.a. att man får slut på pengar. För folk som åker hit i 12 månader som backpackers kan det hända att de vill se antingen en returbiljett och / eller tillräckligt med pengar på konton (omkring $5000­ – $6000). Det är inte svart/vitt, utan handlar mer om att kunna stryka att ni kan ta hand om er själva och åka hem vid slutet på resan.

Om ni visar det med hjälp av en returbiljett, med att ta med er kreditkort med bra limit, eller kontanter på kontot spelar ingen roll. Angående din sista fråga så är det precis som du säger; om ni har en hembiljett så behöver ni så klart mindre pengar till hands.

Ett tips kan vara att skaffa en resebiljett Tur och Retur fast där returdatumet går att ändra. Då har du hela biljetten fixad och med cirka 300-1000kr kan du förlänga/förkorta datumet senare i framtiden.

[Gå längst upp]

7. Vilken tid på året är den bästa säsongen för att arbeta på en farm? Hur bor jag på en sådan farm?

September till april är den mest hektiska tiden för skörd och då är jobben som mest tillgänliga. Det finns många "arbetshostels" som hjälper dig att finna jobb och där du såklart kan bo. Har du bestämt dig för att du vill hitta ett farmjobb så börja ring runt och hör om det finns jobb tillgänliga. Ibland kan man vara tvungen att ta sig en bra bit iväg och då vill man ju vara säker på att man har ett jobb som väntar på en. Eller besöker man farmen på plats och frågar om lediga jobb.

Arbetshostelet ordnar transport till och från farmen där du jobbar om dagarna. Det är också vanligt att bönderna plockar upp arbetarna på hostelet.

Se tabell över skördeperioder och områden där du har som bäst chans att finna ett fruktplockarjobb

[australienguiden.n.nu/fruktplockarjobb]

[Gå längst upp]

8. Stämmer det att man kan jobba på hostels i utbyte mot gratis boende? Även fast man har turistvisum? (3 månaders)

Att du kan hitta jobb i utbyte mot gratis boende (accommodation) är vanligt och stämmer!

Taget från jobbsidan:

Work for accomodation

Betyder att du arbetar för boende, ibland inkluderat mat. Väldigt vanligt på hostel att de söker städare bland annat. Du jobbar cirka tre timmar om dagen och i utbyte får du gratis boende och på vissa ställen även mat. Rekommenderas ifall du ska stanna längre tid på ett ställe medan du söker ett riktigt jobb.

Turistvisum då?

Det beror på hur hårda hostelet är med visum. Vissa vill se att du jobbar på laglig väg och ska kunna visa upp Working Holiday Visa medan andra inte tar lika hårt på det. Men jag skulle tippa på att majoriteten faktiskt vill att den arbetande ska visa upp sitt jobbvisum innan de låter dig börja jobba. Detta är vanligare i större städer medan i mindre orter kanske man kan komma undan! :-)

[Gå längst upp]

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)