Australienguiden

TRAVEL IS THE ONLY THING YOU BUY, THAT MAKES YOU RICHER.

Intervju med Michaela Nilsson (backpacker)

 

Jag lyckades få tag på en fd backpacker som rest runt i Oceanien-området. Hennes huvudfokus låg på Australien från början, men valde att även utforska grannlandet till höger och till sist Indonesien på sin resa. I intervjun reflekterar hon tillbaka över sin resa och delar med sig av erfarenheter och tips. Kan vara perfekt för dig som funderar på en liknande resa och vill höra hur andra backpackers har haft det!

Jag som skriver, Martin, hade bland annat turen att träffa på denna härliga person down under och vi delar ett gäng upplevelser tillsammans. Låt mig presentera, Michaela Nilsson!

 Backpacker

1. Hejsan! Introfrågan får bli vilket datum du åkte iväg och hur länge var du borta?

Hej! Jag åkte i mitten av oktober, den tolfte närmare bestämt. Jag var borta i 6 och en halv månad. Då var jag även på Nya Zeeland ungefär en månad och i Indonesien sista tre veckorna.

2. Varför blev valet just Australien för dig?

Det är ett land som ligger så långt borta som man kan komma.. Ne vars, men att åka dit har väl alltid varit lite av en dröm. Det finns så mycket där som inte finns någon annan stans. Det har alltid lockat helt enkelt.

3. Drömmen som blir en verklighet! Hur var ditt första intryck av Australien?

Vi kom ju till Sydney först och det är väl lite som en vanlig storstad. Lite maffigare dock. Jag vet att jag såg kineser överallt och började undra om jag hamnat fel. Hur vi än gjorde kom vi in till China town.. Annars insåg jag rätt snabbt att Sydney är dyrt att leva i så vi försökte hitta jobb någon annan stans. Vi åkte på ett surfläger och då kände jag lite mer att det verkligen var Australien. Stränder, sol, vågor och pelikaner i vattnet. Dock var det kallt. Men vi kom ju dit precis i början av våren.

4. Hur gick det med engelskan?

Jag var väldigt nervös och osäker i början. Men allt eftersom man började våga prata insåg man att man kunde göra sig förstådd. Jag hade aldrig problem med att förstå vad folk sa. Om man inte räknar med de gamla busschaufförerna som pratade väldigt bred dialekt förstås!

5. How you doin' mate!.. Du jobbade som nanny för en familj. Hur trivdes du med det och är det något du rekommenderar för andra?

Jag trivdes jättebra! Jag fick bo hos en familj som var fullkomligt suverän. Jag tycker absolut att det ger massor! Min engelska förbättrades mycket och jag fick följa med på saker som man kanske inte skulle betalat själv. Dessutom fick jag umgås med härliga människor och framför allt träffa massor av äkta australiensare. Det har gett mig kontakter som jag kan utnyttja senare i livet. Redan i Australien kunde jag dra nytta av familjens mammas syster som jag och en vän till mig fick bo hos i Adelaide. Familjen i sig bodde i Cairns.

6. Kan du nämna någon favorithändelse/historia som du minns extra bra?

Min favorittid i Australien var när jag och sex andra svenskar hyrde en minivan och bilade längst östkusten. Vi tog dagen som den kom och det hände en massa hela tiden. Charlie (som bilen hette) krånglade massor och tillslut gick han sönder. Vi har sovit på en parkering, ätit pizza på marken, tältat i ett pars trädgård, ringt på hos några och bett om att få campa på deras trädgård och istället fått sova i deras källare, jag fick köra mitt i Sydney, Brisbane och Melbourne, jag har vaknat av att några stod och grovhånglade mot våran bil, en av oss spydde hela Ocean Road och en annan bröt ihop. Allt kunde verkligen hända. Men framför allt fick jag lära känna helt otroliga människor som jag än idag och förhoppningsvis alltid kommer kalla min lilla extrafamilj.

Australienguiden

7. Det var fantastiskt! Favoritstad?

 I Australien skulle jag säga att min favoritstad var Adelaide. Jag spenderade inte så mycket tid där men staden är hur mysig som helst. Vi åkte runt till olika vingårdar och hade det kalasbra! Jag älskade Cairns men tror jag hann tröttna lite på staden eftersom jag bodde där i tre månader. På Nya Zeeland gillade jag Queenstown.

8. Snabbfråga igen: Favoritaktivitet?

Jag tyckte det mesta som vi provade på var roligt. Surfa var svårt men härligt när man väl fångade den perfekta vågen. Jag dök inte fören i Indonesien men det var kul. Däremot snorklade jag flera gånger vid barriärrevet och det är svårslaget. Att se riktiga havssköldpaddor är nog det häftigaste jag varit med om. På Nya Zeeland gjorde vi den berömda sky diven. AustralienguidenDet får man inte missa. Underbar utsikt och härlig kick. Men favoritaktiviteten blir nog ändå när vi var nere i grottan på Nya Zeeland med de sk glow wormsen. Snorkallt men helt värt alla pengarna. Däremot att gå på glaciären var lite lamt.

 

 

[Förklarat]:
Aktiviteten med grottan = Black River Rafting, Waitomo, Nya Zeeland
Glaciärvandring = Franz Josef Glacier, Tai Poutini National Park, Nya Zeeland

9. Du åkte sedan över till Nya Zeeland, vad tyckte du var den stora skillnaden mellan dessa länder?

Nya Zeeland påminner lite om Sverige i klimatet. Vi kom dit när deras höst började och det var väldigt kyligt med lite gulnande löv. På Nya Zeeland är allt vatten så himla blått. Mörkt turkost. Den stora skillnaden är nog att naturen på Nya Zeeland är helt makalöst vacker.

10. Är det något du tar med dig hem tillbaka till Sverige? (Erfarenheter, lärdomar osv)

Ja gud ja! Jag känner att jag kan ta hand om mig själv och nu vet jag att livet kan vara så fantastiskt som man har läst om i andras resedagböcker. Jag har lärt mig att om man är trevlig och vågar fråga om hjälp kommer man väldigt långt. Man behöver inte så mycket kläder och prylar som man tror, allt löser sig även om det kan se väldigt mörkt ut och om man gråter tillräckligt mycket kan man få en bil lagad gratis. Jag kommer alltid minnas min resa och människorna jag träffat.

11. Du reste med Work and travel. Är det något du rekommenderar för andra?

Work and Travel hjälpe mig massor i början och innan resan med visum, simkort, infomöte m.m. Men under resans gång blev jag lite besviken. Kontoret ligger i Sydney och även de flesta jobb som de kunde erbjuda. Men att bo i Sydney en längre tid kändes inte så roligt så vi klarade oss själva och det gick bra. Jag tror man klarar sig väldigt bra själv. Det finns många andra ställen man kan få hjälp med jobb hos. Man sparar väldigt mycket pengar på det.

Australien roadtrip

12. Skulle du tänka dig att åka tillbaka till Australien?

Absolut! Jag har ju knappt sett halva Australien och så skulle jag vilja hälsa på min värdfamilj. Australien är ett fantastiskt land med så mycket att erbjuda. Dock är det lite dyrt så att ta med sig mycket fickpengar är ett måste. Vi hade tur med jobb men alla har inte det. Det roliga med Australien är att det är många backpackers så man träffar människor från hela världen.

 

Tack ska du ha!

Martin

www.australienguiden.nu

 

18 sep 2012

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)