Australienguiden

TRAVEL IS THE ONLY THING YOU BUY, THAT MAKES YOU RICHER.

Klimate

KORTFATTAT FÖR VÄDERPLANERING

Australiens årstider är tvärtemot våra, alltså sommar när vi har vinter och vinter när vi har sommar. Däremot har Australien aldrig "vinter" på det sättet att det snöar som hemma (förutom på de alpina områdena) utan har generellt sätt bra säsong året runt fast med varierande temperatur.

De södra delarna (med Sydney, Melbourne, Adelaide inräknat) har sin högsommar från december till mars.

Bra tid att vistas: november - april

De norra delarna (Cairns, Darwin) har varmt året om. En regnperiod inträffar i januari till april.

Bra tid att vistas: maj - oktober

MER OM VÄDER

När högsommaren nalkas händer även ytterliggare en sak i Australien, skolorna får sommarlov. Det bidrar till att populära städer, platser och stränder får väldigt många besökare. Även på vägarna för den som planerar en road trip får en mer trafikerad väg. Det kan vara ett smart drag att undvika de mest attraktiva ställena under denna säsong (särskilt januari), då detta även kan leda till höjda priser inom både restauranger, bensin och boenden.

KLIMATZONER

OMRÅDEN MED KLIMAT/TEMP

SYDNEY

Som ni kan se i tabellen nedan har Sydney (södra delen av Australien) högsommar mellan December till Mars. Våren börjar i September och erbjuder lite ostadigare väder men oftast varmt. Jag kom dit 20 september med en stor sol på himlen och fortsatte så tills jag for uppåt för kusten två veckor senare. Jag kom tillbaka i början på Mars med sämre väder (blås och regn) än vårsäsongen. Det finns såklart alltid undantag när det gäller klimat och väder men efter Mars har jag förstått det som att badsäsongen upphör och långtröjan åker på.

Juni till augusti ska vara de kallaste månaderna. Detta är även en lågsäsong för turister.

(Bildkälla Wikipedia)

CAIRNS

Cairns som ligger långt norrut på den östra kusten upplever ett tropiskt klimat. Det är varmt här uppe året runt men tropiskt monsunregn besöker staden (och norra Australien) från december till maj. Antingen är det varmt och torrt eller varmt och fuktigt(regn). Jag var i Cairns från november till början på februari och det var i mitten på januari som regnperioden satte igång på allvar. Det är väldigt varmt och fuktigt under den här perioden och du blir svettig av att bara tugga mat. En AC på rummet behövs och mycket solskyddsfaktor. I december är det väldigt varmt men för den bad- och solgalne är det en skön period men du ska vara beredd på en plötslig regnskur då och då.

(Bildkälla Wikipedia, lite dålig kvalité på denna bild)

WESTERN AUSTRALIA

Västra Australien är kända för sina långa dagar av solsken, blå himmel (och fantastiska stränder).

Norra delen:

Har som Cairns (nämnt ovan) sin vinter och torrsäsong april-september som innebär långa dagar av solsken och klarblå himmel. Temperaturen är från 24 grader (natten) till 34 grader (dagen) och kan kallas "perfect Western Australia weather"

Kusttemperaturen är lite mer extrem som kan ligga runt 40 grader under dagen och sedan på natten kan den falla ner till 0!

Våtsäsongen är då resten av året (varierande med regn) och ligger runt 30 grader med hög fuktighet,

Södra delen:

Söder om stenbockens vändkrets är klimatet mindre dramatiskt. Här ingår Perth bl.a. Under sommaren är temperaturen runt 32 grader och under vintern 14. Perth är den stad i Australien som har mest soldagar per år än alla andra städer i Australien. Detta kombinerat ihop med surf är vad just västsidan lockar till!

DARWIN

Bästa väder är maj till september.

Kan vara riskfyllt att ta sig hit under den värsta regnperioden (jan-mars) då många vägar riskeras att översvämmas och du kan bli fast i staden.

KLIMATTABELL FÖR 9 STORA STÄDER

http://www.destinationdownunder.se/australia/climate.htm

Här kan du se antal soltimmar, nederbörd och temperatur. Jag tycker att denna simpla klimattabell ej ska underskattas när du planerar din resa. Den säger på ett ungefär när en plats är bättre att besöka än en annan och vad för slags väder du ska vara förberedd på.

Vill du resa ner Down under i form eller inte?

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)