Australienguiden

TRAVEL IS THE ONLY THING YOU BUY, THAT MAKES YOU RICHER.

Work Travel Company / Åka på egen hand                       Pappersgöra
1. Vad ska jag välja? 1. Visum, Körkort, Flyg
2. Vad ger WTC? 2. Försäkring
3. Resa på egen hand 3. Bank + Skatt
4. Egen hand - fördelar/nackdelar 4. CV, Jobb + Kopior

Packning
Annat
1. Packa rätt 1. Medicare Card
2. Global Gossip 2. Vaccination
3. Budget 3. Transport
   

Internationellt körkort

På denna hemsida skaffar du smidigast körkortet. Höger i menyn trycker du på ladda ner word / pdf-filen och fyller i de uppgifterna som behövs.

http://www.motormannen.se/Resan/internationellt-korkort/

I Australien och Nya Zeeland krävs en engelsk översättning av ditt svenska körkort. Enklaste sättet att få en översättning är att skaffa ett internationellt körkort.
 
Priser

Internationellt körkort
Medlem: 125 kr
Icke medlem: 250 kr
 
Expressavgift
när kortet måste utfärdas på kortare tid än fem arbetsdagar
Medlem: 0 kr
Icke medlem: 250 kr

Porto
när körkortet skickas med post
20 kr (inom Sverige)

Tog cirka 2 veckor för mig att få kortet.

Visum

Det finns många olika typer av visum till Australien och har jag valt att visa upp tre av dessa:

För resor...

  • Där du vill arbeta (och kunna stanna längre än 3 månader)
  • 1-3 månaders-visum (ej arbeta)
  • 3-12 månaders-visum (ej arbeta)

 

Vill du kunna jobba och resa längre än 3 månader i landet?

Då söker du Working Holiday Visa

Kriterier som ska uppfyllas:

  • Du ska vara mellan 18 och 30 år gammal.
  • Du måste vara från ett land som har Working Holiday överrenskommelse. (Detta är bl.a. Sverige, Tyskland, UK, Norge, Kanada)
  • Ett giltligt pass under hela vistelsen som du ansöker för
  • Du ska ej ha mindreåriga barn
  • Du ska inte ansöka mer än 12 månader innan din planerade resa för ett visum

Om du vill läsa mer om dessa krav se denna länk: Fact Sheet 49

 

Ditt Working Holiday Visa är giltiligt i 12 månader (1 år) och aktiveras så fort du stämplar in i landet. Du kan jobba hur mycket du vill fast max 6 månader för samma arbetsgivare. Du kan studera up till 4 månader. Varje år beviljas omkring 4000 WH-visum till unga svenskar. Ett Holiday-Visa som varar i max 3 månader ger dig alltså INTE rätten att arbeta.

"MULTIPLE TRAVELS" (som det står på det visum) betyder att du kan lämna Australien och komma tillbaks hur många gånger du vill under visumtiden. T.ex. om du vill besöka Fiji eller Nya Zeeland. Dock "pausas" inte visumtiden då du har checkat ut ur landet under t.ex. Nya Zeeland-tiden utan tiden tickar och håller i 12 månader från första gången du kommer till Australien.

För att få ett "Second Working Holiday Visa" krävs att du har jobbat inom vissa speciella områden (vanligtvis farmjobb) för 3 månader och kan intyga detta.

Pris: cirka 2500 kr
Länk: Working-Holiday-Visa

Detta är den enda officiela länken där ett visum kan ansökas online.

En fullständig ansökan brukar hanteras inom ett par veckor. Detta är det billigaste och säkraste sättet att ansöka om ditt visum – låt dig inte luras av webbsajter och oseriösa företag som försöker ta extra betalt av dig för att ansöka om ett visum åt dig.

Ett tips är att fixa visumet först om du ska på Working Holiday så du inte har otur och får avslag på visumansökningen och sitter med en köpt biljett.

Däremot om du "bara" är där som turist skulle jag boka resan först och senare samma dag ansöka om turistvisumet på nätet. De korta besöksvisumen är gratis att söka och beviljas automatiskt för de flesta svenskar.

 

Är du ute efter en kortare resa, mindre än 3 månader?

Då räcker det att söka eVisitor

eVisitor-visum låter dig åka till Australien på en kortare semesterresa iupp till 3 månader åt gången. (Obegränsat med gånger). Detta är giltligt i 12 månader, alltså från att du har beviljats det har du 1 år på dig att ta dig till Australien... och är helt gratis!

Du ansöker om det på denna länk: http://www.immi.gov.au/Se...

 

Är du ute efter en längre resa, mellan 3-12månader?

Då ska du söka Visitor Visa

Det är helt enkelt för dig som vill stanna i Australien längre än 3 månader fast du får ej arbeta.

Pris: cirka 700 kr
Länk: Visitor Visa

 

Det kan hända att du blir ombedd att genomgå en läkarundersökning för att bli accepterad detta visum. Du kan läsa mer om det på denna länk: Meeting the Health Requirement

 

IFALL DU TAPPAR BORT VISA ELLER PASS

  • Rapportera förlusten eller stölden till polisen
  • Ta rapporten till svenska ambassaden och ansök för ett nytt pass
  • När du fått ditt nya pass ta det till "Australian Immigration Department" (som finns i alla stora städer) och ersätt ditt visa.

Flygbiljett

 

Förslag på biljettpriser:

http://www.mrjet.se - 8902 kr (Tur och retur)

http://www.ticket.se - 6175 kr (enkel)

http://www.skyscanner.se - 9340 kr (Tur och retur) 5700 (enkel)

 

 

Taget från FAQ

6. Jag undrar om man måste ha en flygresa bokad i retur? Krävs en returbiljett? Det står även att man behöver 50 000 kr för att få komma in landet.

Taget från Anders Liljeqvist (swedesinaustralia)

De vill undvika att folk åker till Australien utan att kunna åka tillbaka hem p.g.a. att man får slut på pengar. För folk som åker hit i 12 månader som backpackers kan det hända att de vill se antingen en returbiljett och / eller tillräckligt med pengar på konton (omkring $5000­ – $6000). Det är inte svart/vitt, utan handlar mer om att kunna stryka att ni kan ta hand om er själva och åka hem vid slutet på resan.

Om ni visar det med hjälp av en returbiljett, med att ta med er kreditkort med bra limit, eller kontanter på kontot spelar ingen roll. Angående din sista fråga så är det precis som du säger; om ni har en hembiljett så behöver ni så klart mindre pengar till hands.

Ett tips kan vara att skaffa en resebiljett Tur och Retur fast där returdatumet går att ändra. Då har du hela biljetten fixad och med cirka 300-1000kr kan du förlänga/förkorta datumet senare i framtiden.

 

"Lågpris"-flygbolag inom Australien

http://www.jetstar.com/au/index.html
http://www.virginblue.com.au/index.htm

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)