Australienguiden

TRAVEL IS THE ONLY THING YOU BUY, THAT MAKES YOU RICHER.

Medicare

Du behöver ett "medicare-kort" om du skulle råka ut för något och måste uppsöka läkare i Australien och få gratis/subventionerat pris.

 

Medicare card

What to do?

Det du behöver är ett giltligt pass och visum (samt ett bevis på att du har försäkring hemma i Sverige)

Du söker om detta kort i Australien

I den staden du befinner dig i besökare du närmaste kontor (brukar kallas "medicare center")

Det är detta formulär de vill ha inlämnat för att du ska få ett medicare card:
http://www.humanservices.gov.au/customer/forms/3101

Hemsida:
http://www.humanservices.gov.au/customer/services/medicare/medicare-card

 

TIPS
Om man inte hunnit skaffa ditt medicare card och något händer dig som gör att du måste uppsöka läkare, kan du även ordna kortet efter skadan och få ersättning då. Men observera att du ska ha reseförsäkring också.

Jag besökte dessa "vårdcentraler" ett antal gånger under min resa då jag är rätt skadebelägen. Det går till som vanligt att du ringer/besöker och bokar en tid. Alla läkarbesök betalade jag för, du sparar alltså sedan kvittot för att få tillbaka dessa pengar/en del av pengarna.

 

Taget från FAQ:

 

5. Hur reser jag med medicin? Jag har astma och har förstått att jag enbart får ta med mig medicin för 3 månader? Kan jag ta ut receptbelagd medicin på plats?

Jag reste med receptbelagd medicin och jag blev rekommenderad av läkaren att ta med mig allt som jag skulle behöva. Han skrev ett intyg (på engelska) som jag skulle kunna visa upp i en eventuell tullkontroll. De vill att du har medicinen i originalförpackningen med apoteksetiketten kvar och att med intyget kunna bekräfta att medicinen är avsedd för dig. Receptfri medicin kan tas med utan intyg.

Jag föreslår att du har all medicin i ditt handbagage under flygresan ifall den stora väskan skulle försvinna och du är i stort behov av medicinen. Detta är ju såklart beroende på vilken typ av medicin man intar.

Sjukvården är väldigt modern i Australien och den andra lösningen är ju att du besöker läkare på plats. Det är bra om du har med någon förpackning av medicinen eller intyg så läkaren vet vad du behöver. Ett "medicare card" är ett smart drag att införskaffa för att få rabatt på medicin och behandlingar. Leta helt enkelt upp ett "Medicare center" (typ vårdcentral) och boka ett läkarbesök.

Hitta närmaste medicare center på denna länk: http://humanservices.findnearest.com.au/

Apotek får ju bara skriva ut 3 månader åt gången?

Högkostnadsskyddet gäller inte för att köpa hur mycket som helst. Den mängd man får köpa ska vara avsedd att räcka i upp till 90 dagar, det vill säga ungefär tre månader.

Men om man har särskilda skäl, till exempel om man ska vara utomlands en längre tid, kan man hämta ut läkemedel inom högkostnadsskyddet för längre tid än tre månader. Men då måste man kunna bevisa det, till exempel med resehandlingar.

(Källa: 1177)

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)