Australienguiden

TRAVEL IS THE ONLY THING YOU BUY, THAT MAKES YOU RICHER.

PACKNING

Denna sida svarar på alla frågor vad du behöver ha med till Australien. Sätt på en skön låt så kör vi!

Se en heltäckande packlista i dokumentet nedan:

packlista.docx

Skriv gärna ut den, börja packa i god tid och bocka av eftersom. Packningen är inviduell så allt på listan är självklart inget krav.

Tips och andra råd för packning

Mycket av råden är kommentarer till packlistan. Med två besökta kontinenter i bakfickan har vi ett ganska bra hum om vad som behövs och inte behövs.

 

Enkelhet är att göra resan genom livet med minsta möjliga packning.

 

 

1. Håll nere på kostnaderna före resan

Många behöver införskaffa sig mycket från listan. Tänk på att ju fler utgifter du skaffar dig innan avresa desto mindre kommer din resebudget att vara. Hör med vänner, bekanta, grannar och t.ex. se på blocket/tradera efter begagnat som en GoPro-kamera eller ryggsäck. Det heter inte att vara snål - utan sparsam.

2. Misstaget: ta med sig för mycket kläder

Vänta lite har Australien verkligen klädbutiker?! Många tar med sig för mycket kläder som väger mycket. Däremot kan det vara roligt med litet klädombyte om du ska vara borta en längre tid. Ett tips är att då ta med sig kläder som du inte är så rädd om och kan slänga alternativt byta bort och sedan införskaffa dig nytt.

3. Tänk efter vad syftet med resan är

"Ja, att backpacka?" - Det finns många sätt att tillbringa sin tid i Australien på. Och flertalet sätt att ta sig runt på. Har du t.ex. tänkt att söka ett farmjobb för att införtjäna ett andra-års-visum är det bra att ta med dig anpassade kläder till det. Ska du bo på många hostels eller tälta mycket? Ta dig fram med bil eller buss? Genom att faktiskt ta sig en funderare på vad som finns i Australien, vad du gärna vill göra/uppleva får du en klarare bild över ditt behov av utrustning. Det kan kännas onödigt och många åker därför bara ner och ser vad som händer. Det finns både för- och nackdelar med båda sätten.

4. Packa rätt

Går långt med sunt förnuft men här kommer några rader. Se till att inte ha för mycket hängande och dinglande utanför ryggsäcken. Det tyngsta har du närmast kroppen och gärna i mitten av ryggsäcken; alltså inte det tyngsta längst ner eller längst upp. Ömtåliga saker ska du inte ha längst ut.

5. Maxvikt för flygresan och rekommenderad vikt för din packning

15 kilo är en bra vikt att satsa på för din packning. Max 20 kilo!

För flygresan brukar vikten variera mellan 20-30 kilo. Skriv upp på att-göra-listan att ta reda på vad som gäller för ditt flygbolag. Du vill inte åka på en extra avgift när du checkar in. Handbaggaget brukar ligga runt 5 kilo.

6. Kontanthantering

Australien är självfallet säkrare än Sydamerika. Vi svenskar har ju dock lärt oss det säkra före det osäkra!

Du kan ha dina kontanter i ett pengabälte under tröjan. Det finns vattentäta pengabehållare att ha när du badar. Du kan införskaffa ett extra bankkort att ha gömt i din ryggsäck, så ifall du blir rånad eller det går sönder har du ett extra. Att någon där hemmifrån för över pengar till ditt bankkort så blir du inte av med hela reskassan ifall någon skulle få tag på ditt kort. 

7. Ryggsäck vs Resväska

Med stor övertygelse rekommenderar vi ryggsäck. De flesta bär ryggsäck. Den tål mycket. Den ger en inspirerande backpackingkänsla.

(Skulle du resa minde än 1 månad och flyga från stad till stad, mer likt en charterresa är resväska att rekommendera.)

Storlek & pris? Ryggsäck är relativt dyrt så hör runt först ifall du kan låna en från någon. (Jag använde min fars gamla från 80-talet som håller lika bra än). 70-80 liter är perfekt storlek. Den viktigaste vännen du har och behöver därför vara bekväm att ha på sig. Provpacka gärna någon gång och känn efter hur den känns.

8. En liten ryggsäck

Din värdefulla juvel som borde ha bra kvalité. I denna, som du har till handbaggage, har du det viktigaste i din packning. T.ex. laptop, kamera, viktiga resehandlingar, biljetter, pass.

Är också väldigt användbar om du gör en en/två dagars utflykt och vill enbart ta med dig litet packning. Finns små ryggsäckar som ingår när du köper en större som du "fäster på" på den stora ryggsäcken. Väldigt praktiskt!

9. EJ: Sovsäck och reselakan på hostels

Det är något du inte kommer att ha använding för. På samtliga hostels fanns det lakan och på de flesta hostels runt om i Australien är det inte tillåtet att sova i sina egna. Detta på grund av något som kallas bedbugs sprids genom backpackers lakan/sovsäckar och fastnar i kläder och madrasser.

10. Att tvätta kläder

Samtliga hostels i Australien har tvättmaskin och oftast torktumlare. Kostar en liten slant för tvätt respektive tork. Att gå ihop och tvätta med några var idealet. Det finns (oftast) tvättmedel som säljs för en billig penning i receptionen men jag rekommenderar att ta med en liten påse med tvättmedel. Räcker länge och sparar pengar.

Alternativt tvättar du för hand och du sparar pengar i längden. Med olivtvålen som står på listan tvättar du dina kläder och dig själv och sparar på så sätt både plats i packningen och pengar. Alternativ nummer 2 är för den sparsamme :-)

Tvättlina tog jag med mig med några klädnypor men har aldrig använt dessa. Det funkar i södra delarna av Australien. I norr gör det fuktiga klimatet att det tar tre dagar för dina kläder att torka om du inte använder torktumlare. Torktumlare finns som sagt på de flesta hostels.

11. Handduk

Många backpackingaffärer säljer superlätta resehanddukar. Från mig själv och från andras uttalanden är dem inte att rekommendera. (Jag slängde min efter en vecka). En vanlig handduk är alltså att rekommendera. Eller för den extrema: en liten handduk för tvätt + en sarong för badstranden. Alternativt skippa handduken helt och vänta tills man torkar!

12. Adapter

Australien och Nya Zeeland har annorlunda uttag. Det finns att köpa överallt i landet och är nog en aning billigare än att köpa innan i Sverige.

En viktig sak att nämna är att i många hostel finns enbart 2 eluttag för hela rummet. Vi säger att du delar rum med fem andra och det är oftast alltid någon som vill ladda sin mobil. Jag såg de personer som köpte en grenfördelare för inte allt för dyra pengar. En sak jag önskar jag hade investerat i under min tid där nere.

13. Örngott

Ty du inte får använda egna lakan på hostels har ett örngott andra superbra möjligheter. Åker du buss, tältar eller ska sova på en flygplats kan du stoppa kläder i örngottet och ha som kudde. Särskilt till tältning är detta en smidig lösning.

14. Kontoutdrag på 5000 AUD (Cirka 30 000 kr)

När du väl kommer till flygplatsen i Australien finns risken att de vill se ett kontoutdrag, det händer inte jämt utan sker mer stickkontroller. Så för säkerhetens skull rekommenderar vi att du skriver ut en papperssida av ditt sparkonto för att visa upp 30 000kr i tillgångar. 

Anders Liljeqvist på SwedesinAustralia svarar följande: De kollar bara vidarebiljett och/eller tillgång på pengar hos de som de fattar misstanke för. Förklara att ni har tillräckligt med pengar på era kreditkort så ska det nog vara lugnt.

15. Res med användbar reseguide

Att ha en hel australienguide som bok kan kännas lugnande och fördelaktigt att ha under resan. Den boken vi rekommenderar kallas "Australienmanualen" och förutom att ta upp om visum & pappersgörat innan avresa så innehåller den även hur du skaffar jobb, bostad och mycket annat. Klicka på bilden för att läsa mer om boken.

 

 

Trevlig packning!

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)