Australienguiden

TRAVEL IS THE ONLY THING YOU BUY, THAT MAKES YOU RICHER.

Skatteåterbäring

3:3 Bank + Skatt

Vill du jobba i Australien? Då behöver du dessa två saker. Ett bankkonto för arbetsgivaren att sätta in lönen på och ett registrerat skattenummer för att du inte ska behöva betala över 50% i skatt.

Att skaffa bankkonto är väldigt lätt. Det gör du väl nere i Australien. Du går in på en bank och ber dem öppna ett konto, vanligast Basic account. Att öppna kontot brukar vara gratis men för att få ett kort och ha tillgång till Internetbank kostar det en summa. Jag använde mig av banken Westpac som jag också rekommenderar. När du lämnar landet går du in på ett Westpac-kontor och helt enkelt ber om att få avsluta kontot. Du visar två giltliga bildlegitimationer och ser också till att du inte har några besparingar kvar på kontot.

Länk till Westpac:
www.westpac.com.au/

Australienguiden

Att skaffa skattenummer (tax file number) är också lätt. Det är ett nummer som du meddelar till varje ny arbetsgivare i början av ditt jobb. När han/hon betalar ut lön på ditt bankkonto dras den "vanliga" skattesatsen som du sedan kan ansöka om att få tillbaka. Australien har nämligen 100 % skatteåterbäring för backpackers! Läs mer nedan.

Att skaffa ett tax file number är gratis och kan göras på denna länk. Tar en viss tid att få numret så tipset är att göra det så fort som möjligt vid ankomst om du är medveten om att du kommer söka jobb tidigt på resan. Du kan börja jobba även om du inte fått ditt skattenummer, när du väl får det ger du det till arbetsgivare.
http://www.immi.gov.au/living-in-australia/settle-in-australia/to-do-first/apply-for-tfn.htm

Att få tillbaka skatten är enkelt om du tar hjälp av ett företag. Att göra det på egen hand är möjligt fast svårare. Görs här. Det låter nästan overkligt bra, men att du får tillbaka 100% av allt du betalt i skatt stämmer. Jag tog hjälp av ett företag som heter Expresstax. Du får dock betala för den tjänsten.

Taxback.com.au - Sättet att få tillbaka din skatt och superannuation (pension) gratis. Läs mer här
Länk till sidan: www.taxback.com.au

Hur det fungerar - Vi säger att du kom till Australien i Oktober och har jobbat 4 månader som receptionist. Du ska lämna Australien i början på mars och skulle gärna vilja ha dina skattepengar innan du åker hem.

Du behöver ha dina lönespecifikationer, eller den slutliga betalningssammanfattningen. Har du jobbat på flera ställen krävs det även specifikationer från dessa arbetsplatser. Se upp på farmjobb/fruktplockarjobb att du tänker på det medan du jobbar. På vissa ställen kan arbetsgivarna vara mindre samarbetsvilliga när du kommer till den delen och du får problem att få tag i alla papper med allt du gjort på farmarna.

Har du inte din "final payment summary" som de kallar det, så kan också företaget som hjälper dig hitta dessa siffror på skatt och övrigt eftersom det finns registrerat hos skatteverket. Detta kan dock ta extra tid.

Australiens skatteår slutar 30 juni och du kan ansöka om tidig skatteåterbäring innan det datumet. Företaget Expresstax hjälpte mig. Jag betalade 110 dollar (770 kr) för tjänsten. Jag lämnade Australien direkt efter jag ansökte om skatten så jag fick ett brev hem efter 6 veckor till Sverige. Det var en check som jag hämtade ut på min bank. Om du är kvar i Australien kan det gå på sju dagar enligt deras hemsida.

Det gäller att uppnå visa krav för att få tillbaka skatten. Ett är att ha tillbringat minst 6 månader i Australien. Kan läsas mer här.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)