Australienguiden

TRAVEL IS THE ONLY THING YOU BUY, THAT MAKES YOU RICHER.

Skatteåterbäring

Meny
ATT JOBBA I AUSTRALIEN
1. INFORMATION
2. CV, LÖNER & JOBB
PAPPERSARBETET
3. VISUM
4. TAX FILE NUMBER
5. BANKKONTO
6. SKATTEÅTERBÄRING

 

Skatteåterbäring - att få tillbaka det du har tjänat i Australien

 

Att få tillbaka skatten är något som nästan låter för bra för att vara sant. Det låter overkligt bra, men att du får tillbaka 100% av allt du betalt i skatt stämmer. Jag tog hjälp av ett företag som heter Expresstax. Du får dock betala för den tjänsten.

Att göra det på egen hand via ato.gov.au är på denna länk:

Görs här.

 

Hur det fungerar - Vi säger att du kom till Australien i Oktober och har jobbat 4 månader som receptionist. Du ska lämna Australien i början på mars och skulle gärna vilja ha dina skattepengar innan du åker hem.

Du behöver ha dina lönespecifikationer, eller den slutliga betalningssammanfattningen. Har du jobbat på flera ställen krävs det även specifikationer från dessa arbetsplatser. Se upp på farmjobb/fruktplockarjobb att du tänker på det medan du jobbar. På vissa ställen kan arbetsgivarna vara mindre samarbetsvilliga när du kommer till den delen och du får problem att få tag i alla papper med allt du gjort på farmarna.

Har du inte din "final payment summary" som de kallar det, så kan också företaget som hjälper dig hitta dessa siffror på skatt och övrigt eftersom det finns registrerat hos skatteverket. Detta kan dock ta extra tid.

Australiens skatteår slutar 30 juni och du kan ansöka om tidig skatteåterbäring innan det datumet. Företaget Expresstax hjälpte mig. Jag betalade 110 dollar (770 kr) för tjänsten. Jag lämnade Australien direkt efter jag ansökte om skatten så jag fick ett brev hem efter 6 veckor till Sverige. Det var en check som jag hämtade ut på min bank. Om du är kvar i Australien kan det gå på sju dagar enligt deras hemsida.

Det gäller att uppnå visa krav för att få tillbaka skatten. Ett är att ha tillbringat minst 6 månader i Australien. 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)