Australienguiden

TRAVEL IS THE ONLY THING YOU BUY, THAT MAKES YOU RICHER.

Sydney

Välkommen till Australiens "huvudstad". Här träffar du på allt från backpackers som gått vilse, uppklädda affärsmän på Pitt Street till asiater som ständigt shoppar nudlar i China Town-området.

Perfekt start-stad

Sydney är just startpunkten för många i sin resa, särskilt om du reser med WTC som jag då gjorde. Sydney är Australiens största stad (4,5 miljoner invånare) men inte allt försvår att lära sig hitta i. Jag personligen tyckte Sydney var en perfekt stad att börja i. Att ta den första dagen eller andra till att korsa botaniska trädgården, se de första annorlunda djuren vi inte är vana vid, för att sen fortsätta genom parken till symbolen av Sydney - Opera huset.Sydney Opera HouseHarbour bridge

 

 

 

 

 

 

Ta en lunch/eftermiddagsfika vid kajen i solen och njut av utsikten av enorma Harbour Bridge. Till efterrätt får ni inte missa den italienska glassen som säljs i närheten. Är ni ute efter aktiviteter i Sydney och vill utforska staden finns det mycket att göra. En start med Sydney Tower Eye, som sträcker sig 309 m över marken, kan vara passande och få en härlig utsikt över hela staden.

Denna guide: Activities in Sydney tar upp de flesta aktiviteter som man kan tänkas göra i staden. Om du är sugen på att se Sydney Aquarium, Taronga Zoo Sydney eller åka upp i tornet så är tipset att köpa ett rabatthäfte innan. Det ger dig 3 attraktioner för en billigare summa och du får välja vilka tre du vill göra.

För motionären är botaniska trädgården en bra plats för att ge sig ut på en morgonrunda. En gångväg runt parken längs vattnet är en väldigt trevlig runda med utsikt av Opera Huset när du kommer förbi krönet och stora gräsytor som både turister och australienare har slagit sig ned på och njuter av sommarvädret. Se alltså till att vara i Sydney någon gång under vår- och sommarmånaderna: september - februari.

Wildlife Sydney

Boende i staden

En liten stor-stad tycker jag man kan kalla Sydney. Allting är väldigt centrerat och nära till hands. 

Det finns gott om hostel/vandrarhem i Sydney. När jag reste med WTC bodde jag min första vecka på YHA Central, ett väldigt stort hostel beläget på Rawson Place, reception öppet dygnet runt och bor du i större delade rum blir det billigare. Klicka här för att komma till Sydney Central YHA Det kan vara väldigt skönt att ha ett hostel bokat när man anländer till Sydney (särskilt om man kommer direkt från Sverige). Jag skulle råda er att helt enkelt Googla och försöka hitta ett så billigt rum som möjligt. 

Förslag på bokningsidor:

Hur är nattlivet?  Det finns gott om uteställen och barer i hela Sydney. YHA Central ligger nära granne till Scubar och Sidebar som är i något mindre stuk men särskilt Scubar är mer personlig. Kings Cross är ett känt område med alla slags barer.

Bondi Beach

Bondi BeachAlla har nog hört talas om denna strand även om du inte ens har varit i Australien. Landets mest berömda strand och får inte missas om du besöker Sydney. En 800 meters sandstrand som på dagtid är propfylld med personer och om kvällarna en lugn underbar promenadstråk med vissa träningsstationer för motionären. Bondi är litet som förort men har ändå en del affärer, restauranger och uteställen. Finns även ett flertal hostel för den som söker boende. Att hitta ett jobb på en restaurang/bar och hänga på stranden dagtid var min personliga plan från början :-)

För den som fortfarande befinner sig i Australien under nyår borde ställa in siktet till Sydney. Här har vi ett utav världens främsta och största nyårsfirande! Se till att boka hostel i tid bara. Både till jul och nyår om ni tänker vara här då.

Blue Mountains

20 mil utanför Sydney ligger Blue Mountains. En fantastisk nationalpark som borde ses av den som gillar storslagna naturscener. Ta dig hit på egen hand med tåg eller köp en färdig dagsuflykt. Här finns många vandringsleder. Ta med dig vattenflaska och glöm inte kameran. Vid den lilla staden Katoomba hittar man världsberömda "Three Sisters".

Blue MountainsThree Sisters

Surfning

Många backpackers söker sig till Sydney och Australien för att komma närmare den avslappnande livsstilen med sol, strand och surfing. Har ni chansen tycker jag var man och kvinna borde testa på surfing. I Sydney är både Bondi och Manly bra nybörjarstränder.

Det finns ett flertal surfskolor i Sydney. Jag var på Surf Camp Australia som är den största och jag var oerhört nöjd. Har inte hört många klaga utan det är dagar av ren glädje. Surfarna (personalen) brinner för det dem gör och gruppen får en väldigt bra sammanhållning under veckan.

Finns paket allt ifrån 3 dagar till 10 dagarskurser. Länk till deras hemsida: Surfcamp.com.au

Dags för avfärd

Jag vet att jag gett rådet tidigare men är värt att upprepas. Hittar du inget jobb i Sydney och känner dig klar med staden så åk därifrån. Sydney är för dyr stad för att bara driva runt i. Varför jag anser att Sydney är en bra start-stad är för att det finns nu många alternativ för dig. Södra delarna som Canberra och Melbourne ligger hyfsat nära med buss eller tåg. Du kan ta dig uppåt för östkusten, kanske leta jobb i Gold coast? Eller om du är här i februari/mars och känner att det är läge att byta land och ta dig över till Nya Zeeland. Du kommer till deras sensommar höst och är en perfekt tid för vandring och även för att prova på alla galna upplevelser och aktiviteter som landet har att erbjuda.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)