Australienguiden

TRAVEL IS THE ONLY THING YOU BUY, THAT MAKES YOU RICHER.

Budget

SIDAN GÅR IGENOM:

Resebudget

Dagskostnad

Kostnader i landet

Övriga råd 

 

Din resebudget

 

Vanliga kostnader

Flygbiljett (tur och retur) Cirka 12 000 kr
Visum (1 års visum) Cirka 2500 kr
Pass 0 kr eller 350 kr*
Vaccination 3525 kr*
Försäkring 3170 kr*
Internationellt körkort 250 kr
Mobilkonto Kontantkort rek.
Bankkonto 0 kr*
Medicare Card (Sjukvård) 0 kr 
RESEPRODUKTER  
- Ryggsäck Varierar
- M.m (Se packsidan) Varierar
TOTALT Cirka 21 445 kr

* Pass: Ifall ditt pass gått ut/mindre än 6 månaders giltlighetstid från din sista dag i utlandet - beställ nytt hos Polisen. Kostar 350 kr.

Vaccination: Dessa är; Twinrix, Stelkramp, difteri, kikhosta, polio & Japansk encefalit.

* Försäkring: Länsförsäkringar 1 års tid. 

* Bankkonto: Jag rekommenderar Westpac: Öppna bankkonto innan avfärd, ingen adress behövs.

 

 

Tänk på 1

Se över resebudgeten. Vaccination, pass, körkort, kortare visum, kortare försäkring, billigare flygbiljett beror på behov, hur lång din resa blir, vad du redan har och vad du behöver. 

Tänk på 2

Ofta skriver jag kostnader i AUD - Australiensiska dollar. Se Forex för valutakurs. Jag räknar multiplicerat med 7,5.

Tänk på 3

Ekonomikravet - En tumregel som det australiska migrationsverket har är att ha minst $5500 (Cirka 35 000 tusen kronor) när du anländer. Det räcker att du visar ett utdrag från ditt bankkonto. De gör stickprover på detta, så det är inte jätteförekommande, däremot är det alltid att vara på den säkra sidan. 

Jag anlände med 25 000 kr (skulle vara borta ett år, blev 8 månader). Jag började söka jobb på direkten. I efterhand hade det varit snäppet stressfriare att komma med 30-40 tusen kronor. Anländer du i Sydney börjar utgifterna ticka direkt med dyra hostels. Kan vara skönt att veta att du har en stabil grundbudget från början.

Tänk på 4

Jag var borta åtta månader. Räckte mina 25 000kr? Sällan. Om jag är villig att jobba cirka 2-3 månader? Absolut.

Mer om jobb under CV, Jobb + Kopior

Snittkostnader på en dag

Hostel - AUD20 - 30

Mat - AUD10 - 15

Övrigt - AUD10

Totalt = AUD40 - 55 (Cirka 300 - 400 kr)

Fråga: Hur mycket kostade hela din resa totalt? Hur mycket pengar gjorde du av med + kostnaderna innan?

Man får ha i åtanke att Australien är ett dyrt land att resa och leva i. Australien har ungefär samma prisnivå som här hemma i Sverige. En fråga om budget är intressant för att få en förståelse hur mycket pengar det går åt. Och självklart är svaret beroende på hur mycket du gör av med och hur du lever. En snittkostnad kan landa på 10 000 i månaden som både täcker boende, aktiviteter, transport och mat. Men vissa menar att du ska räkna med 20 000 tusen kronor / månad.

Innan resan blev det följande kostnader för mig:

33 190 kr för WTC/Goxplore reseorganisation (2011) (flygbiljett, visum, boende + mat 5 dagar)

3979 kr för surfskola (5 dagars) (Bokat via Goxplore)

6351 kr för dykskola (7 dagars) (Bokat via Goxplore)

1500 kr för flyg till Nya Zeeland

4550 kr för Kiwi Experience (Busspass i NZ)

5000 kr för vaccin, int körkort, övrigt

Totalt: 55 000 kr

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jag kom med 25 000 kr

Gjorde av med cirka 55 000 kr

Totalt: 80 000 kr

Snittkostnad månad: 10 000 kr

Australien är ett ungefärligt lika dyrt land som Sverige sålunda höga kostnader. Åker du för att vara borta ett år med ett Working Holiday Visa kommer du behöva en stabil budget, även om du räknar med att jobba. Jag gjorde av med cirka 10 000 kr per månad och levde relativt snålt med boende & mat. Jag investerade desto mer i upplevelser och äventyr (dykning, fallskärmshoppning, surf). Jag kan snabbt säga att din resebudget ska täcka 10-20 tusen / månad. Är du borta ett år får du automatiskt lära dig att leva billigare medan om din resa är i cirka 3 månader lär du vilja leva bra under den tiden och då ligger kostnaderna på 20 000 kr / månad.

Working Holiday Visa 1 år = 120 - 150 000 kr (cirka 10 000 kr / månad - du lagar egen mat + vandrarhem med delade rum, kallat doorms)

Turistvisum 3 månader = 60 000 kr (cirka 20 000 kr / månad - du kan äta ute, leva gott och göra de aktiviteter du drömt om att göra)

Allt beror självfallet på din livsstil, hur du vill leva i Australien, hur mycket du vill göra osv. Under "BACKPACKER'S ADVICE" lär vi ut smarta tips på hur du sparar pengar och undviker onödiga kostnader.

Tänk på 5

Aktiviteter och transport kommer att kosta. Det är inget billigt land att backpacka i, men däremot ett utav de bästa att göra det i. Du kommer vilja göra allt galet, alla möjliga aktiviter och åka till ställen du inte trodde fanns. Och att inte göra det vore ett misstag. Men glöm inte att räkna med detta i din kära budget.

Tänk på 6

Åker du med WTC och kommer till Sydney så kommer det kosta. Du märker knappt förrän det har gått en vecka hur enormt mycket pengar som går åt i denna huvudstad. I regel är södra delarna av östkusten dyrare än norra. För att ge ett exempel betalar du i snitt AUD30 i Sydney för ett hostel per dag. Uppe i Cairns ligger priset på hälften och boendet är i minst lika bra kvalité. Om inte bättre! Så mitt tips är att letar du jobb i Sydney, ge det en viss tid men inte för länge. Åk sedan.

Tänk på 7

Du kan spara in pengar på väldigt lätta sätt. Vatten är det första. Det kommer smaka annorlunda i början men börja inte att handla köpevatten. Kranvattnet på deras sommar är oftast ljummet och kommer smaka ännu värre. Men du blir härdad och till slut inga problem att dricka det.

Sätt fart att laga egen mat direkt. Att äta ute i Australien är dyrt och du blir lätt bekväm. Det handlar helt enkelt om många bäckar små. Att spara in på det enkla, onödiga och kunna lägga det på något av värde istället.

Tänk på 8

Tveka inte på grund av din ekonomi. Om jag på något sett fått dig att tveka så lovar jag dig att det kommer lösa sig. Lönerna är i genomsnitt högre än i Sverige, på exempelvis fruktfarmer kan du få möjligheten att jobba upp till 60 timmar/vecka och att du får tillbaka hundra procent av din skatt gör din ekonomi mer än bara stabil. Hade jag haft 15 000 i min ficka hade jag vågat göra denna lång resa igen. Tro på dig själv.

Tänk på 9

Priser - Många undrar vad priser på produkter och utemat kostar. Här nedan följer en prislista i blandade kategorier:

 Burkcola  AUD2 
 Pasta 500g  AUD1
 Pizza Restaurang    AUD20
 Pizza Dominos  AUD5
 Pastasås  AUD2
 Flingpaket  AUD5
 Yoghurt 1kg  AUD7
 Mörkt bröd  AUD6
 Hamburgare ute  AUD15    
 Vin  AUD15
 Öl på bar  AUD4
 Krokodilkött  AUD25

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)