Australienguiden

TRAVEL IS THE ONLY THING YOU BUY, THAT MAKES YOU RICHER.

"The meat Is already bought, mates!"

Klockan är 23.00 och Charlie vägrar att starta. Charlie är en bil. En vit sliten campingbil med 8 säten . Ni vet ett sånt där köp där det inte tar många dagar innan man inser sitt misstag. Himlen är mörk och vi sitter hopklämda svettandes. Det här var inte planen. Vi står parkerade utanför en simpel vägkrog med ett fåtal trötta själar som vinglar ut och in. Allt känns hopplöst och beklagligt.

Jag är mitt emellan sömn och vakenhet när en i gruppen ropar som hon är jagad av fyra krokodiler. Fast hon låter inte rädd utan glad. En medelålders australiensare på vägkrogen har erbjudit sig sin hjälp. Han har både startkablar och, såklart, ett hus vi kan bo i. Jag tror först det är en dröm innan jag inser att bilen faktiskt går igång. Steg 1 avklarat och nu steg 2; följa en okänd man hem mitt i natten.

Vi har ingen aning vart han för oss och det är omöjligt att lokalisera sig på de dunkla gatorna. En grusväg tar vid och vi åker igenom en vägspärr. Alla i bilen har plötsligt blivit helvakna. Vi stannar tillslut utanför ett litet bantalt trähus och packar ur. Inomhus ser slitet och gammalt ut, en soffa i huvudrummet verkar användas både till tv-tittande, sova i och äta mat i. När han visar de små krypin där vi ska sova ger en hastigt ifrån sig ett gapskratt när den ser de halvätna madrasserna vi ska sova på. Allt var upplagt för att bli vår sista natt i Australien. Tillslut somnar vi motvilligt.

Allt var upplagt för att bli vår sista natt i Australien.

Jag vaknar stillsamt upp dagen efter och har varken blivit dödad eller fått en fot avsågad. Istället har jag vaknat upp till en av mina mest minnesvärda dagar någonsin. Jag blickar litet morgontrött ut över området som är ett grannlandskap på outbacken där en rak grusväg åker igenom hela gården. Jag vandrar litet på den och känner mig både vilse och hemma. Det är grönt, vackert och behagligt. En bit in på vägen dyker en läcker badpool upp på vänster sida och en grillplats intill. Min första spontana tanke är att detta utgör den centrala samlingspunkten här i gården. Jag undrar vad för magisk plats jag kommit till?

När vår husvärd kommer hem från jobbet förklarar han vart vi är och att vi är bjudna till BBQ ikväll. Och som en härlig gästvänlig australiensare insisterade han såklart när vi sa att det var för mycket. "The meat is already bought, mates!".

"The meat is already bought, mates!"

Så vi stannar. Badar i poolen, grannarna hälsar och pratar glatt och nyfiket med oss. Vi ser vilda kängrusar längre bort och en liten pojke som sladdar runt på grusvägen på en fyrhjuling. Till kvällen samlas hela grannlandskapet vid poolen, stjärnorna tittar fram och vi sitter tillsist utmattade och belåtna i en halvcirkel med en öl i handen och lyssnar till den äldste i byns gamla berättelser. (Med den forntida australiensiskan förstod jag cirka ett ord i varannan mening. Men ändå!)

Vi sover en natt till och tar sedan farväl. Självklart får vi deras visitkort och de visar oss vägen till hur vi kommer till nästa stad. Vi är alla på gott humör - ett varmt och glatt australiensiskt humör smittar alltid av sig. Tur i oturen är vad vi kallar detta. Och ännu ett bevis på att Australiens gästvänlighet levererar!

 

4 feb 2015

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)