Australienguiden

TRAVEL IS THE ONLY THING YOU BUY, THAT MAKES YOU RICHER.

Transport

Transport i Australien

Transporten i Australien är en betydelsefull fråga då landet är så oerhört stort. Avstånden är helt andra än vad vi är vana vid, bara för att ta sig till en ny stad kan ibland kännas som en evighet i vissa områden. Australien har en kustlinje på totalt 3421,8 mil (bortsett från öar).

De olika sätten att ta sig runt som backpacker är: bil, buss och även flyg samt tåg

Australienguiden

(source us.visitquick.com)

Bil

Det absolut härligaste sättet för backpackers att ta sig runt på! Bli inte bunden till några busstider med avgångar, åk precis dit du har lust eller planera din resväg i minsta detalj - med bil står alla möjligheter öppna!

Är ni en grupp som har träffats rekommenderar jag att köpa/hyra bil som det bästa och roligaste transportsättet. Men även om du reser på egen hand så tveka inte att höra runt bland andra på ditt hostel osv. Det är väldigt vanligt att de som har bil och planerar att åka till exempelvis Melbourne från Sydney sätter upp en lapp på "annonstavlan" för att de har en-två platser över och vill spara bensinpengar.

Vad jag gjorde var att hyra en van från andra backpackers, en idé som inte var den bästa. Om bilen är gammal, som vår var, så är det svårt att bedömma vems felet är om problem/skador uppstår. Viktigt att då skriva tydliga papper innan.

Det finns en mängd olika hyrbilsfirmor i Australien som både hyr ut personbilar till camper vans.

Troligtvis den största, mycket omtyckt:
http://www.jucy.com.au/

Syns lite överallt men inte träffat någon som hyrt av dessa:
http://www.hippiecamper.com/

För den seriöse:
http://www.mightycampers.com/

Att tänka på under bilresan

 • Vänstertrafik

  Det tar inte alltför lång tid tills du vänjer dig. Det kluriga kan faktiskt vara att lära sig kolla åt rätt håll vid övergångsstället.

 • Håll ögonen öppna för kängurus

  Väldigt förekommande på landsvägar och dras till ljus på kväll/natt. Väldigt många trafikolyckor uppstår varje år i kollisioner med kängurus.

 • Avstånd mellan bensinstationer

  Kan vara långt om ni ska ge er ut på mindre bebodda ställen, särskilt i centrala Australien. De varnar bra om detta dock.

 • Tillgång till övernattningsställen

  Har ni bil och är två personer kan det fungera att sova i bilen, då är inte övernattningen något vidare problem. Är man flera och inte alla får plats att sova i bilen är tält den bästa lösningen. Frågan är då vart det är säkert och lagligt att sätta upp tältet? Australien är som sagt ett väldigt anpassat land för friluftslivet och äventyrare i allmänt. T.ex i de flesta städerna på hela östkusten finns det offentliga toaletter och BBQ-stationer som kan användas av alla. I samband med dessa brukar det också finnas en parkering med övernattning. Är gratis fast oftast då utan vatten och elektricitet. Att övernatta på detta vis brukar vara en sorts nödlösning när det blir sent och man inte hittat ett bättre ställe att sova på. Eftersom det är gratis är det ett bra sätt att spara boendepengar men man vill inte att det ska gå för många dagar utan en dusch såklart.

  Det finns också riktiga fina camping-platser där du betalar ca 10-20 dollar och får din egna ruta. Du kan koppla in elektricitet i bilen och har tillgång till bra toaletter, dusch och rent dricksvatten. Kostnaden är lägre än ett hostel fast brukar vara färre backpackers på dessa ställen.

 • Mat i bilen

  Nästan alla av de nya hyrbilar som finns är utrustade med ett litet kök, minikylskåp och duschslang. En bra sak att tänka på är allt alltid ha vatten i bilen. Gör ni BBQ kvällstid gör gärna lite extra till dagen efter. Jag använde mig av ett gasol-kök och det kokades många kilo pasta och havregrynsgröt i den. Har man en mänsklig budget så blir det för dyrt att äta lunch/middag ute för ofta i längden.

BussAustralienguiden

Buss är perfekt om du vill ta dig från punkt A till B. Det största bussbolaget heter Greyhound och täcker i princip hela Australiens vägnät. De har även schysta deals om du vet att du t.ex. ska enbart hålla dig på östkusten: hur mycket start-stop från Sydney till Cairns du vill. Det finns också kilometerpass att köpa. Du börjar med till exempel 3000 km och efter en bussresa subtraheras antal kilometer du åkt tills du är nere på noll.

Länk till Greyhounds hemsida:
http://www.greyhound.com.au/

Flyg

Ett dyrt men snabbt och effektivt sätt att förflytta sig. Tänk dig att du ska ta dig till Cairns från Sydney så gör du det på cirka 2,5 timme istället för två dygn (med buss)! Att ta flyg inrikes i Australien så är mitt tips att helt enkelt googla och försöka hitta det billigaste alternativet.

Tåg

Att åka tåg i Australien är ett smidigt och skönt sätt att ta sig runt på. Att bara luta sig tillbaka i sätet och ta del av den fantastiska naturen och landskapen är en magisk upplevelse enligt många.

Indian Pacific är en av världens längsta och häftigaste tågresor. Den går från Sydney på östkusten ändå till Perth på västkusten. Läs mer om denna tågresa och flera andra på denna sida: http://www.australian-trains.com/

Australienguiden

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)