Australienguiden

TRAVEL IS THE ONLY THING YOU BUY, THAT MAKES YOU RICHER.

Travel Stories

Feeling

10 apr 2016

Vad sägs om ett Australienäventyr?

5 jul 2015

Det här är en miniguide för dig som precis fått idén om en Australienresa fast fortfarande är osäker och behöver vägledning. Hoppas den kommer till nytta!

 

 Steg 1: Bli inspirerad

A: https://www.youtube.com/watch?v=OIB5Tc-m5Hg

C: https://www.youtube.com/watch?v=MH_MObR3G54

 

Steg 2: Sätt dig bekvämt

A: Ställ bredvid dig en påse godis eller annat gott 

B: Fortsätt med inspirerande musik i bakgrunden

C: Testa härma Paul Hogans dialekt "G'day", "No worries, mate" (Känns direkt som du vill till Australien right?)

 

Steg 3: Ställ dig frågan: "Varför vill jag åka till Australien?"

A: En resa utan syfte blir sällan en givande resa. Vad är det du vill göra i Australien? Har du något mål med resan? Har du några drömplatser att besöka? Genom att besvara dessa frågor, gärna nedskrivet, börjar du forma en plan över din resa. Du kan göra en prioritetslista över vad du vill göra & se, sätta ut dessa på en karta och du får en idé hur din resplan planeras.

Se Australienguidens destinationstips

 

B: Ta fram en karta (länk till Google Maps här), se över avstånd och överväg dina planer. Kommer jag hinna allting? Hur länge kan jag tänkas vilja stanna på varje ställe? Vad får jag bara inte missa? 

Ta gärna med Australiens vädersäsonger och klimat under denna fråga

C: OBSERVERA! Att lägga upp sin egna resplan är en väldigt rolig del i det hela. Det tar en tid att forma en bra plan. Så känn inget krav att resplanen måste vara klar innan du bokar resan och ordnar med allt annat. Ibland kan det vara skönast att ha allting bokat och fixat med pappersgörat och sedan sätter du dig och börjar planera och drömma. Du kan ha i åtanke att de flesta av alla flyg landar i Sydney - ett bra utgångsläge för sin resa. Njut av din planering!

 

Steg 4: Resa ensam eller med någon annan - det är frågan!

A: Har du tänkt att resa iväg ensam eller med någon/några andra?

Se för- och nackdelar med resesätten

B: Om du letar efter en resepartner - ta dig en titt i vårt Community under "Finn en reskompis"

Planering

Steg 5: Ekonomi

A: Svara på frågan - Hur ser din budget ut?

Australien är ett ungefärligt lika dyrt land som Sverige sålunda höga kostnader. Åker du för att vara borta ett år med ett Working Holiday Visa kommer du behöva en stabil budget, även om du räknar med att jobba. Jag gjorde av med cirka 10 000 kr per månad och levde relativt snålt med boende & mat. Jag investerade desto mer i upplevelser och äventyr (dykning, fallskärmshoppning, surf). Jag kan snabbt säga att din resebudget ska täcka 10-20 tusen / månad. Är du borta ett år får du automatiskt lära dig att leva billigare medan om din resa är i cirka 3 månader lär du vilja leva bra under den tiden och då ligger kostnaderna på 20 000 kr / månad.

Working Holiday Visa 1 år = 120 - 150 000 kr (cirka 10 000 kr / månad - du lagar egen mat + vandrarhem med delade rum, kallat doorms)

Turistvisum 3 månader = 60 000 kr (cirka 20 000 kr / månad - du kan äta ute, leva gott och göra de aktiviteter du drömt om att göra)

Allt beror självfallet på din livsstil, hur du vill leva i Australien, hur mycket du vill göra osv. Under "BACKPACKER'S ADVICE" lär vi ut smarta tips på hur du sparar pengar och undviker onödiga kostnader.

B: Se "Resebudget" för att se över dina resekostnader (Allt från flygbiljett/visum/boende/snitt på månadskostnad)

C: "Jag planerar att jobba mycket, vart hittar jag jobb?" - Se det på "Jobba i Australien". Mer om detta nedan.

 

 

Steg 6: Navigera vidare på sidan och boka din resa! Lycka till :-)L

Event Sydney: Comedy Festival

2 maj 2015

The Sydney Comedy Festival kicks off every year with two gala events, the Sydney Comedy Festival Gala and Cracker Night. Throughout the festival, international, local and up and coming comedians take to stages across Sydney to deliver a ball of laughs covering everything from stand up to sketch, satire, musical, impovisation, absurdist, theatre, magic and kids comedy and more.

 

Gå till hemsida: http://www.sydneycomedyfest.com.au/

(Källa: Australia Event)

Don't let your dreams be dreams

3 apr 2015

"The meat Is already bought, mates!"

4 feb 2015

Klockan är 23.00 och Charlie vägrar att starta. Charlie är en bil. En vit sliten campingbil med 8 säten . Ni vet ett sånt där köp där det inte tar många dagar innan man inser sitt misstag. Himlen är mörk och vi sitter hopklämda svettandes. Det här var inte planen. Vi står parkerade utanför en simpel vägkrog med ett fåtal trötta själar som vinglar ut och in. Allt känns hopplöst och beklagligt.

Jag är mitt emellan sömn och vakenhet när en i gruppen ropar som hon är jagad av fyra krokodiler. Fast hon låter inte rädd utan glad. En medelålders australiensare på vägkrogen har erbjudit sig sin hjälp. Han har både startkablar och, såklart, ett hus vi kan bo i. Jag tror först det är en dröm innan jag inser att bilen faktiskt går igång. Steg 1 avklarat och nu steg 2; följa en okänd man hem mitt i natten.

Vi har ingen aning vart han för oss och det är omöjligt att lokalisera sig på de dunkla gatorna. En grusväg tar vid och vi åker igenom en vägspärr. Alla i bilen har plötsligt blivit helvakna. Vi stannar tillslut utanför ett litet bantalt trähus och packar ur. Inomhus ser slitet och gammalt ut, en soffa i huvudrummet verkar användas både till tv-tittande, sova i och äta mat i. När han visar de små krypin där vi ska sova ger en hastigt ifrån sig ett gapskratt när den ser de halvätna madrasserna vi ska sova på. Allt var upplagt för att bli vår sista natt i Australien. Tillslut somnar vi motvilligt.

Allt var upplagt för att bli vår sista natt i Australien.

Jag vaknar stillsamt upp dagen efter och har varken blivit dödad eller fått en fot avsågad. Istället har jag vaknat upp till en av mina mest minnesvärda dagar någonsin. Jag blickar litet morgontrött ut över området som är ett grannlandskap på outbacken där en rak grusväg åker igenom hela gården. Jag vandrar litet på den och känner mig både vilse och hemma. Det är grönt, vackert och behagligt. En bit in på vägen dyker en läcker badpool upp på vänster sida och en grillplats intill. Min första spontana tanke är att detta utgör den centrala samlingspunkten här i gården. Jag undrar vad för magisk plats jag kommit till?

När vår husvärd kommer hem från jobbet förklarar han vart vi är och att vi är bjudna till BBQ ikväll. Och som en härlig gästvänlig australiensare insisterade han såklart när vi sa att det var för mycket. "The meat is already bought, mates!".

"The meat is already bought, mates!"

Så vi stannar. Badar i poolen, grannarna hälsar och pratar glatt och nyfiket med oss. Vi ser vilda kängrusar längre bort och en liten pojke som sladdar runt på grusvägen på en fyrhjuling. Till kvällen samlas hela grannlandskapet vid poolen, stjärnorna tittar fram och vi sitter tillsist utmattade och belåtna i en halvcirkel med en öl i handen och lyssnar till den äldste i byns gamla berättelser. (Med den forntida australiensiskan förstod jag cirka ett ord i varannan mening. Men ändå!)

Vi sover en natt till och tar sedan farväl. Självklart får vi deras visitkort och de visar oss vägen till hur vi kommer till nästa stad. Vi är alla på gott humör - ett varmt och glatt australiensiskt humör smittar alltid av sig. Tur i oturen är vad vi kallar detta. Och ännu ett bevis på att Australiens gästvänlighet levererar!

 

Triss i foton från Hobbiton

5 nov 2012

Denna vecka medverkar Australienguiden i Fototriss, temat är "portar/dörrar". Vad passar inte bättre än hobbitarnas små egna hålor med deras runda dekorerade dörrar?

The Hobbiton

Återuppbyggnaden inför filmen "The Hobbit" gjorde besöket i Hobbitbyn storslaget. Dessa tre hålor ligger i närheten av vattnet som har The Green Dragon på motsatt sida.

The Shire

Vi följer skyltarna som leder oss vidare runt i byn.

Bilbo

Underbar håla med den lilla trädgården som sveper sig runt. Trodde först att detta var Sam's berömda håla men tyvärr höll en annan hobbit boning här!

 

Tre bilder på ett tema - www.fototriss.se

Inspirerande personer

28 sep 2012

När du är ute på resande fot träffar du alla möjliga sorters människor. Det är ett utav de största nöjena med resan. Du vaknar upp en morgon och har ingen aning vem du kommer att tillbringa kvällen med. Du träffar en person i parken som är på väg dit du ska och ni gör sällskap. Du lagar mat på hostelet, känner dig generös för dagen och bjuder in de två japanerna som ser hungriga ut. De förgiftar din måltid när du går för att hämta saltet och plötsligt tar din resa slut. Nejdå, glöm matförgiftningen! Men mycket kan hända under resan och det är mycket på grund utav de människor man möter som har betydelse för det. Alla har sitt sätt att påverka.

Det kan vara glädjespridare, tokiga, blyga, fulla, härliga, ledsna människor. Vissa ger ett bra förstaintryck som du lär känna bättre, andra lär du känna men efter ett tag inser du att ni inte passar så bra ihop. Det kan vara människor på hostelet som du vinkar till på morgonarna och alltid funderar om du eller han/hon ska säga något mer. Du möter de som du undrar hur de ens lyckades bli backpackers. Sen kommer de personer du fastnar extra för, någon som väcker din uppmärksamhet och får dig att tänka till.

När jag bodde på YHA Central i Sydney under min sista vecka delade jag bland annat rum med en mycket äldre herre. En morgon likt de andra står gubben och gräver i sin ryggsäck. Han ser en aning nervös ut och jag frågar om allt står rätt till. Han vänder sig om mot mig, med en finurlig blick och säger: ”Idag är det dags!” Jag frågar vad som ska hända och får till svar att han lämnar över ett papper som liknar en flygbiljett. Frågvis som jag är kollar jag ner på pappret och ser en flygbiljett med över 20 destinationer. Allt från Tokyo, San Francisco, New York, Paris, vidare till Kairo, Kapstaden och New Delhi.

Du förstår, för 10 år sedan gick min fru bort och sen dess har jag varje år rest jorden runt. Mina 93 år på nacken börjar såklart kännas nu men så länge jag har kraft kvar så ska jag allt genomföra dessa resor. Att vara backpacker är det bästa jag vet, att få träffa alla våra bekanta på olika platser i världen och känna att man ändå kan fortsätta leva. Vill du hänga på?

Det var en otrolig berättelse och att möta en sådan människa är verkligen inspirerande. Att han frågade till sist om jag ville hänga på var nog mera på skoj. Men det är mycket vad inspirerande människor kan påverka oss och få en att bli motiverade till att utföra det vi själva drömmer om att bli. Kanske jag skulle sagt ja?

 

Då jag ej har bild på gubben (namnet också bortglömt) så kommer en motivationsposters här nedan

Australien guide

Intervju med Michaela Nilsson (backpacker)

18 sep 2012

 

Jag lyckades få tag på en fd backpacker som rest runt i Oceanien-området. Hennes huvudfokus låg på Australien från början, men valde att även utforska grannlandet till höger och till sist Indonesien på sin resa. I intervjun reflekterar hon tillbaka över sin resa och delar med sig av erfarenheter och tips. Kan vara perfekt för dig som funderar på en liknande resa och vill höra hur andra backpackers har haft det!

Jag som skriver, Martin, hade bland annat turen att träffa på denna härliga person down under och vi delar ett gäng upplevelser tillsammans. Låt mig presentera, Michaela Nilsson!

 Backpacker

1. Hejsan! Introfrågan får bli vilket datum du åkte iväg och hur länge var du borta?

Hej! Jag åkte i mitten av oktober, den tolfte närmare bestämt. Jag var borta i 6 och en halv månad. Då var jag även på Nya Zeeland ungefär en månad och i Indonesien sista tre veckorna.

2. Varför blev valet just Australien för dig?

Det är ett land som ligger så långt borta som man kan komma.. Ne vars, men att åka dit har väl alltid varit lite av en dröm. Det finns så mycket där som inte finns någon annan stans. Det har alltid lockat helt enkelt.

3. Drömmen som blir en verklighet! Hur var ditt första intryck av Australien?

Vi kom ju till Sydney först och det är väl lite som en vanlig storstad. Lite maffigare dock. Jag vet att jag såg kineser överallt och började undra om jag hamnat fel. Hur vi än gjorde kom vi in till China town.. Annars insåg jag rätt snabbt att Sydney är dyrt att leva i så vi försökte hitta jobb någon annan stans. Vi åkte på ett surfläger och då kände jag lite mer att det verkligen var Australien. Stränder, sol, vågor och pelikaner i vattnet. Dock var det kallt. Men vi kom ju dit precis i början av våren.

4. Hur gick det med engelskan?

Jag var väldigt nervös och osäker i början. Men allt eftersom man började våga prata insåg man att man kunde göra sig förstådd. Jag hade aldrig problem med att förstå vad folk sa. Om man inte räknar med de gamla busschaufförerna som pratade väldigt bred dialekt förstås!

5. How you doin' mate!.. Du jobbade som nanny för en familj. Hur trivdes du med det och är det något du rekommenderar för andra?

Jag trivdes jättebra! Jag fick bo hos en familj som var fullkomligt suverän. Jag tycker absolut att det ger massor! Min engelska förbättrades mycket och jag fick följa med på saker som man kanske inte skulle betalat själv. Dessutom fick jag umgås med härliga människor och framför allt träffa massor av äkta australiensare. Det har gett mig kontakter som jag kan utnyttja senare i livet. Redan i Australien kunde jag dra nytta av familjens mammas syster som jag och en vän till mig fick bo hos i Adelaide. Familjen i sig bodde i Cairns.

6. Kan du nämna någon favorithändelse/historia som du minns extra bra?

Min favorittid i Australien var när jag och sex andra svenskar hyrde en minivan och bilade längst östkusten. Vi tog dagen som den kom och det hände en massa hela tiden. Charlie (som bilen hette) krånglade massor och tillslut gick han sönder. Vi har sovit på en parkering, ätit pizza på marken, tältat i ett pars trädgård, ringt på hos några och bett om att få campa på deras trädgård och istället fått sova i deras källare, jag fick köra mitt i Sydney, Brisbane och Melbourne, jag har vaknat av att några stod och grovhånglade mot våran bil, en av oss spydde hela Ocean Road och en annan bröt ihop. Allt kunde verkligen hända. Men framför allt fick jag lära känna helt otroliga människor som jag än idag och förhoppningsvis alltid kommer kalla min lilla extrafamilj.

Australienguiden

7. Det var fantastiskt! Favoritstad?

 I Australien skulle jag säga att min favoritstad var Adelaide. Jag spenderade inte så mycket tid där men staden är hur mysig som helst. Vi åkte runt till olika vingårdar och hade det kalasbra! Jag älskade Cairns men tror jag hann tröttna lite på staden eftersom jag bodde där i tre månader. På Nya Zeeland gillade jag Queenstown.

8. Snabbfråga igen: Favoritaktivitet?

Jag tyckte det mesta som vi provade på var roligt. Surfa var svårt men härligt när man väl fångade den perfekta vågen. Jag dök inte fören i Indonesien men det var kul. Däremot snorklade jag flera gånger vid barriärrevet och det är svårslaget. Att se riktiga havssköldpaddor är nog det häftigaste jag varit med om. På Nya Zeeland gjorde vi den berömda sky diven. AustralienguidenDet får man inte missa. Underbar utsikt och härlig kick. Men favoritaktiviteten blir nog ändå när vi var nere i grottan på Nya Zeeland med de sk glow wormsen. Snorkallt men helt värt alla pengarna. Däremot att gå på glaciären var lite lamt.

 

 

[Förklarat]:
Aktiviteten med grottan = Black River Rafting, Waitomo, Nya Zeeland
Glaciärvandring = Franz Josef Glacier, Tai Poutini National Park, Nya Zeeland

9. Du åkte sedan över till Nya Zeeland, vad tyckte du var den stora skillnaden mellan dessa länder?

Nya Zeeland påminner lite om Sverige i klimatet. Vi kom dit när deras höst började och det var väldigt kyligt med lite gulnande löv. På Nya Zeeland är allt vatten så himla blått. Mörkt turkost. Den stora skillnaden är nog att naturen på Nya Zeeland är helt makalöst vacker.

10. Är det något du tar med dig hem tillbaka till Sverige? (Erfarenheter, lärdomar osv)

Ja gud ja! Jag känner att jag kan ta hand om mig själv och nu vet jag att livet kan vara så fantastiskt som man har läst om i andras resedagböcker. Jag har lärt mig att om man är trevlig och vågar fråga om hjälp kommer man väldigt långt. Man behöver inte så mycket kläder och prylar som man tror, allt löser sig även om det kan se väldigt mörkt ut och om man gråter tillräckligt mycket kan man få en bil lagad gratis. Jag kommer alltid minnas min resa och människorna jag träffat.

11. Du reste med Work and travel. Är det något du rekommenderar för andra?

Work and Travel hjälpe mig massor i början och innan resan med visum, simkort, infomöte m.m. Men under resans gång blev jag lite besviken. Kontoret ligger i Sydney och även de flesta jobb som de kunde erbjuda. Men att bo i Sydney en längre tid kändes inte så roligt så vi klarade oss själva och det gick bra. Jag tror man klarar sig väldigt bra själv. Det finns många andra ställen man kan få hjälp med jobb hos. Man sparar väldigt mycket pengar på det.

Australien roadtrip

12. Skulle du tänka dig att åka tillbaka till Australien?

Absolut! Jag har ju knappt sett halva Australien och så skulle jag vilja hälsa på min värdfamilj. Australien är ett fantastiskt land med så mycket att erbjuda. Dock är det lite dyrt så att ta med sig mycket fickpengar är ett måste. Vi hade tur med jobb men alla har inte det. Det roliga med Australien är att det är många backpackers så man träffar människor från hela världen.

 

Tack ska du ha!

Martin

www.australienguiden.nu

 

En attityd blir som en livsstil

9 sep 2012

Australien är allt ett fint land. Ett awsome land. Det tog mig inte mer än en dag förrän jag var förtjust i landet och den nya attityden som jag stötte på. Tankarna var många och förväntningarna höga; så mycket jag hade hört om som surfning, dykning, roadtrips, vilda kängurus och allt annat skoj om ett land så långt borta som nu skulle bli verklighet.

Jag reste som sagt med Work & Travel Company och vi var en grupp på drygt 25 personer. Till att börja med blev vi uppdelade i rum på vårt första boende. Jag fick två svenska killar och en norsk som rumskamrater. Vi var hungriga och trötta vid ankomsten men ändå tvingade vi oss själva att vara uppe till kvällen. Allt annat än mat i det läget var ointressant och vid den första pastarestaurangen vi såg  – ”vi tar det”. Restaurangen såg inte bättre ut än en svensk pizzeria men välkommandet av ägaren var oförglömligt. Tänk er tanken att han såg ut att bli gladare över att vi besökte hans restaurang än vad vi var över att ha precis kommit ner till självaste Australien! Han såg att vi var slitna och började intressera sig i hur länge vi hade varit i Sydney, hur resan hit hade gått och var någonstans vi bodde. Det var inte bara ett sätt att vara trevlig mot kunderna, utan var genuint social. Han brydde sig. Det hela slutade med att han själv tog en pastarätt, slog sig ned vid sidan av mig och resten av måltiden berättade han bland annat hur mycket han gillade backpackers som vågar ta klivet ut i världen och välja det (såklart) bästa landet – Australien. En attityd som jag och de andra svenskarna runt bordet inte var vana vid och det märkte vi på varandra. Vi förstod sen att det här är inte bara en engångsföreteelse, det är så de lever. Det är deras livsstil.

Dagen därpå var det dags för informationsmöte för gruppen och nu såg de flesta både utvilade och förväntansfulla ut. Jag minns hur vi kom in i ett rum med 30 stolar ganska trångt utplacerade. Längst fram stod de anställda som presenterade sig och började sedan visa upp olika Power Point orienteringar. Som jag skrev under ”Tips & Råd -> Vad ger WTC” var det när Geoff tog fram sin Australienresa med egna bilder tagna över hela landet som gruppen taggade till. Han hade bilder på sig själv från en krokodilfarm, vandrandes i regnskogen och inne på Australiens största djurpark. Man vill göra allt just då! Ge sig iväg, ta sina egna bilder och skapa sitt egna äventyr. Just det var väl också meningen med denna ”intresseväckare” och självklart också ett bra tillfälle till att försöka sälja de aktiviteter och kurser du kan göra.

Mitt tips är att skriva upp det man vill göra. Innan resans start har man förmodligen hört mycket om vad som finns att se och göra i Australien. Men det kan ändå vara värt att göra en research, kanske i sin Lonely Planet bok, på Google eller vara uppmärksam i broschyrer med all information som flödar runt bland hostel och resecentren. Du tar ut det som lockar mest och radar upp viktiga sevärdigheter/aktiviteter. Även om du vill ha en hyfsat spontan resa får du en översikt och idéer hur du kan planera din resa. Detta var något som jag inte tänkte på i början som faktiskt ledde till att jag missade några ”highlights”. Att sätta upp ett mål som t.ex. ”dessa 10 platser ska vi ha besökt innan resans slut” är också en taktik som många gillar och kan kännas väldigt härligt när man klarat av uppdraget. Särskilt om man är flera.

Reser man själv kan det kännas som en osäkerhet att veta vart man ska. Oavsett om du reser med Work & Travel, något annat resebolag eller på egen hand finns det alltid andra backpackers runt omkring dig. Lyssna runt och hör vart andra tar vägen. Om du har tur får du tips om ett toppenjobb i Melbourne och hittar andra att dela en bil med dit ner. Kanske det står att åka Ocean Road på din ”to-do-list” och du tar dig vidare på den vägen. Jag själv fick ett jobb i Sydney under mina första veckor, men hann inte ens börja då jag chockerat träffade en vän från Sverige som hade hört talas om farmjobb nära Brisbane som kunde ge bra pengar. Spontant tackade jag nej till mitt serveringsjobb och satt plötsligt på en sextontimmars bussresa upp till Bundaberg. Att det inte riktigt blev som vi hoppades på är en annan historia men det blev startskottet på min resa som kunde leda till nästa steg i resan. Att inte oroa sig för mycket och vara allmänt öppen för nya förslag kan ta dig längre än vad du trodde var möjligt.  

Uttryck som ”G’day mate” och ”no worries” används dagligen och bli inte förvånad när du själv börjar använda dem. Fortare än du anar är du inne i den nya livsstilen: människorna, australiensiskan och miljön har positiv påverkan. Har du någonsin besökt Australien talar du i fortsättningen gott om landet, likaså invånarna själva som älskar sitt egna land - på ett ödmjukt sätt. Det är därför så många dras till detta land på andra sidan jordklotet: av denna ödmjukhet, glädje och öppenhet som existerar. En bra attityd helt enkelt.

 

- Martin Ahlstrand

www.australienguiden.nu

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)