Australienguiden

TRAVEL IS THE ONLY THING YOU BUY, THAT MAKES YOU RICHER.

Visum

Meny
ATT JOBBA I AUSTRALIEN
1. INFORMATION
2. CV, LÖNER & JOBB
PAPPERSARBETET
3. VISUM
4. TAX FILE NUMBER
5. BANKKONTO
6. SKATTEÅTERBÄRING

 

Visum-ansökan

Det finns många olika typer av visum till Australien och vi har valt att visa upp tre av dessa:

För resor...

  • Där du vill resa och arbeta mellan 1-12 månader
  • Där du enbart reser i 1-3 månader
  • Där du enbart reser i 1-12 månader

 

1. Vill du kunna jobba och resa längre än 3 månader i landet?

 

Då söker du Working Holiday Visa

Pris: cirka 2500 kr

Länk: Working-Holiday-Visa

Detta är den enda officiela länken där ett visum kan ansökas online.

FAKTA

Detta kan man kalla det vanliga "backpacker-visumet". Visumet är giltigt i 12 månader och aktiveras från första dagen du reser in i Australien. Det tillåter dig att resa in och ut ur landet hur många gånger du vill, vilket har sina fördelar eftersom många backpackers även passar på att besöka Nya Zealand och Aisen under sitt working holiday-år.

Kriterier som ska uppfyllas:

  • Du ska vara mellan 18 och 30 år gammal.
  • Du måste vara från ett land som har Working Holiday överrenskommelse. (Detta är bl.a. Sverige, Tyskland, UK, Norge, Kanada)
  • Ett giltligt pass under hela vistelsen som du ansöker för
  • Du ska ej ha mindreåriga barn

Om du vill läsa mer om dessa krav se denna länk: Fact Sheet 49

 

Ditt Working Holiday Visa är giltiligt i 12 månader (1 år) och aktiveras så fort du stämplar in i landet. Du kan jobba hur mycket du vill fast max 6 månader för samma arbetsgivare. Du kan studera upp till 4 månader. 

"MULTIPLE TRAVELS" (som det står på det visum) betyder att du kan lämna Australien och komma tillbaks hur många gånger du vill under visumtiden. T.ex. om du vill besöka Fiji eller Nya Zeeland. Dock "pausas" inte visumtiden då du har checkat ut ur landet under t.ex. Nya Zeeland-tiden utan tiden tickar och håller i 12 månader från första gången du kommer till Australien.

Second Working Holiday Visa?

För att få ett "Second Working Holiday Visa" krävs att du har jobbat inom vissa speciella områden (vanligtvis farmjobb) i 3 månader, se exakta jobbområden.  Du söker ditt andra-års-visum på samma länk som det första visumet.

Handläggningstid

En fullständig ansökan brukar hanteras inom ett par veckor. Ett tips är att fixa visumet först om du ska på Working Holiday så du inte har otur och får avslag på visumansökningen och sitter med en köpt biljett. Däremot om du "bara" är där som turist 1-3 månader skulle jag boka resan först och senare samma dag ansöka om turistvisumet på nätet. De korta besöksvisumen är gratis att söka och beviljas automatiskt för de flesta svenskar.

 

Är du ute efter en kortare resa, mindre än 3 månader?

Då räcker det att söka eVisitor

Pris: Gratis

Länk: eVisitor

FAKTA

eVisitor-visum låter dig åka till Australien på en kortare semesterresa i upp till 3 månader åt gången. (Obegränsat med gånger). Detta är giltligt i 12 månader, alltså från att du har beviljats det har du 1 år på dig att ta dig till Australien... och är helt gratis!

 

Är du ute efter en längre resa, mellan 3-12månader?

Då ska du söka Visitor Visa Subclass 600

Pris: cirka 700 kr

Länk: Visitor Visa

FAKTA

Detta är helt enkelt för dig som vill stanna i Australien längre än 3 månader fast du har rätten att arbeta.

 

 

Övrig information 

Hälsokrav

Det kan hända att du blir ombedd att genomgå en läkarundersökning för att bli accepterad detta visum. Du kan läsa mer om det på denna länk: Meeting the Health Requirement. Vanligtvis behövs ingen från svenskar.

Ekonomikrav

En tumregel som det australiska migrationsverket har är att ha minst $5500 (Cirka 35 000 tusen kronor) när du anländer. Det räcker att du visar ett utdrag från ditt bankkonto. De gör stickprover på detta, så det är inte jätteförekommande, däremot är det alltid att vara på den säkra sidan. 

Utresebiljett

Detta är oftast inget krav och inget som behövs. Det viktiga är att du ska kunna visa att du kan ta hand om dig i landet. Skulle det uppstå tvivel kring storleken på din resebudget så kommer du i värsta fall få visa att du har pengar att köpa en returbiljett hem eller vidare. Detta gäller för samtliga visum beskrivna på sidan.

En liten varning kan vara när du lämnar Australien för ett annat land, t.ex. Malaysia på vägen hem. DÅ kan de vilja se en utresebiljett från Malaysia för att släppa dig vidare. Det går att chansa för personen som inte vill sätta ett flygdatum men kan också bli att de stoppar dig och du måste boka en resa.

Ifall du tappar bort ditt visum eller pass

  • Rapportera förlusten eller stölden till polisen
  • Ta rapporten till svenska ambassaden och ansök för ett nytt pass
  • När du fått ditt nya pass ta det till "Australian Immigration Department" (som finns i alla stora städer) och ersätt ditt visa.
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)